Mad & Måltidspolitik

    Vi tager udgangspunkt i Vejle Kommunes sundhedspolitik, der siger at sundhed er fysisk, psykisk og socialt velvære, og ikke kun fravær af sygdom. Det er vigtigt, at børnene har høj trivsel og livskvalitet, et godt helbred og sunde vaner, samt lærer at håndtere livets udfordringer.
    Med fokus på ernæring mener vi, at en sund og ernæringsrigtig mad har stor betydning for det enkelte barns evne til at koncentrere sig og have overskud til at lege og udvikle sig.
    En sund og nærende måltid giver bedre humør og oplagte, nysgerrige børn, som har lyst og energi til at klare hverdagen i børnehaven.

    Vi tilstræber varieret og økologi til en vis grad. Undgår unødig sukker og fedt.

    Måltiderne består af varieret kost. Børnene tilbydes at smage forskellig mad. Vi anvender
    økologiske madvarer i stigende grad, og vælger årstidens frugt og grønt.
    Børnene har brug for mad, som kan holde dem i gang i længere tid af gangen. Får børnene for
    meget sukker bliver de meget kortvarig friske og hurtigt trætte igen. Når de får groft rugbrød og
    pålæg får de længerevarende energi til at klare en hverdag med mange forskellige udfordringer.

    Link til Vejle kommunes sundhedspolitik

    Morgenmad fra kl. 6.30 til 7.15:
    Morgenmaden er sund og velsmagende. Det kan være havregryn, cornflakes, havregrød, rugbrød og grovbrød, ost, honning og marmelade. Der kan også være frugt.

    Ca. kl. 9.00 serveres et formiddagsmåltid i grupperne
    Der vil være rugbrød/grovboller og frugt eller grønt. Nogle af grupperne vælger også at tage det med på tur.

    Frokost 11.00 - 11.45 i grupperne

    Børnehaven/vuggestuen serverer varieret udbud af børnevenlige retter. Det kan være suppe,
    gryderetter, grød, fisk, groft rugbrød med forskelligt pålæg og dertil grønt.

    Et par dage om ugen er der varm/lunt mad. Vi forsøger at introducere børnene til nye retter udover de velkendte favoritter.

    Ca. kl. 13.30 serveres et  eftermiddagsmåltid i grupperne
    Det kan være grovboller/brød, rugbrød, tykmælk med drys samt diverse frugt.

    I vuggestuen vil der være løbende dialog om børnenes kost, så vi kan justere og tilpasse maden til børnenes behov.

    Til børn med særlige behov for en anden kost, vil vi i samråd med forældrene tilpasse maden. Med særlige behov mener vi: religion og sygdom, hvor der foreligger lægelige anvisninger om en speciel diæt for barnet.

    Måltidspædagogik - dannelse og læring og kultur

    Børnehavens måltider foregår i en hyggelig og rolig atmosfære, hvor vi lægger vægt på at lære børnene normer for god bordskik og spisevaner.
    Børnene hjælper på skift med at dække borde og gøre klar til spisningen. De børn, der har dækket bord, præsenterer maden for de andre, og der siges værs´god, når der er ro ved bordet. Børnene opfordres til at hjælpe hinanden f.eks. med at hælde op. Der skal være god tid til at nyde maden og snakke stille og roligt med dem, man sidder ved bord med. Under måltidet støtter vi børnene i at være selvhjulpne, hvilket betyder at kander, fade m.m. skal kunne håndteres af børnene. Børnene hælder selv op, og nogle dage er der smør-selv, hvor børnene med stor interesse og stolthed selv laver sin mad. Der er meget at lære ift måltidet.

    Når der er fælles maddag i børnehaven, deltager børnene i planlægning, evt. indkøb og tilberedning af mad i det omfang det er sikkert. (eksempelvis omkring bålet).

    De voksne sidder med ved bordene og støtter børnene i at hjælpe hinanden, samt deltager i måltidet som rollemodeller for børnene.

    Fødselsdage:
    Vi har i Danmark en tradition for at fejre fødselsdage med god mad og kage. En tradition vi også
    gerne vil bevare i Ødsted-Jerlev Børnehus. Vi giver mulighed for at fejre dagen på mange
    forskellige måder. Vi opfordrer forældrene til at tænke på, at der i forbindelse med fødselsdagen
    også serveres sund og nærende mad.
    Fødselsdagen aftales med personalet.